Branding

Creëer langdurig onderscheidend vermogen en toegevoegde waarde.

Waarom is een sterk merk belangrijk?

Een merk maakt het voor een klant makkelijker voor een bepaald product of bepaalde dienst te kiezen omdat het ervoor zorgt dat een klant weet wat hij van een product kan verwachten. Een sterk merk is echter meer dan alleen een marketing sausje wat over een product wordt gegoten om het gemakkelijker te kunnen verkopen:

  • Het fundament van elk sterk merk wordt gevormd door een onderscheidende merkpropositie,
  • het is een expressie van de organisatie en de mensen die daar werken,
  • en het geeft richting aan de producten en diensten die de organisatie op de markt brengt.
Hierdoor wordt een sterk merk iets waarmee de klant zichzelf kan identificeren en -in bepaalde gevallen- zichzelf kan uitdrukken. Dit leidt tot een hogere mate van merkentrouw en herhaal aankopen.

Door ontwikkelingen zoals globalisering en de opkomst van de sociale media, is de wereld veel transparanter geworden. Je klant wordt steeds machtiger en door samen te werken en elkaar te beïnvloeden via internet. Merken die tegenwoordig niet doen wat ze zeggen of niet zeggen wat ze doen, vallen door de mand en komen voor sterke kritiek te staan. Een merkidentiteit die authenticiteit en transparantie uitstraalt, wordt hierdoor steeds belangrijker. Door dit op een consistente manier naar producten, diensten en communicatie te vertalen bouw je een sterk onderscheidend vermogen op wat minder makkelijk te kopiëren is door de concurrent en op de lange termijn meerwaarde creëert voor de klant.

Wat is de juiste aanpak voor een sterk merk?

Om een sterk merk te creëren is het belangrijk om je merkpropositie vanaf de basis op te bouwen vanuit de volgende aspecten:

  • Klantbehoefte: Welke klant wil je aanspreken en op welk klantinzicht wil je inspelen?
  • Onderscheid: Wat is het onderscheidende vermogen van je merk ten opzichte van de concurrentie (direct of indirect)?
  • Merkidentiteit: Wat zijn je merkwaarden? Wat is de basis, wat is er nu en waar wil je heen groeien?
  • Merkbelofte: Wat is de belofte die je doet aan je klant en wat is het bewijs? Hoe ga je je merkpropositie dus concreet vertalen naar je producten en diensten?

Om er zeker van te zijn dat jullie beeld ook aansluit bij het imago -het beeld dat de klant van jullie bedrijf heeft- is het belangrijk om in dialoog te gaan met je klant en je merkpropositie indien nodig aan te scherpen. Dit leidt tot een geloofwaardiger merkpropositie die de klant aanspreekt en past bij de kracht van je bedrijf.
Op deze manier schep je een beeld waarom je bedrijf doet wat het doet en kun je hier invulling aan geven. Hierdoor wordt het makkelijker je doelen te bereiken. Dit gaat verder dan alleen producten, diensten en communicatie van je organisatie en heeft betrekking op heel je bedrijfsvoering, zowel intern als extern. Hierdoor ontstaat een merkpropositie die de klant aanspreekt en zich onderscheid van de concurrentie.

How can SunIdee help you?


Visie / strategie

SunIdee helpt je met het formuleren van een visie en strategie om richting te geven aan jullie merk. We gebruiken het SunIdee "Brand Wheel" waarin Klantbehoefte, Onderscheid, Merkidentiteit en Merkbelofte stap voor stap aan bod komen. Onze "Value Curves" en "Brand Personalities" tools helpen het onderscheid vermogen in de markt te definiëren en grip te krijgen op de identiteit van jullie merk.

Co-creatie

SunIdee helpt je met het toetsen en aanscherpen van de merkpropositie in dialoog met je klant. We organiseren en begeleiden interviews, co-creatie sessies en (online) focusgroups waarin je in contact komen met je klant. Onderwerpen die bijvoorbeeld aan de orde kunnen komen zijn: het klantinzicht wat je wil adresseren, de associaties die klanten hebben bij jullie merkwaarden of de producten en diensten die wel of niet bij jullie merk passen.

Idee generatie

Wanneer alle neuzen dezelfde kant op staan helpt SunIdee je de uitkomsten te vertalen naar concrete proposities. We gebruiken één van onze creatieve tools zoals de BrainTornado of BrainBricks om tot vernieuwende ideeën te komen of zetten de TrendMatch in voor de beste beleving van jullie merk bij alle contactmomenten met de klant. Door je merkpropositie ook duidelijk door te vertalen naar het aanbod naar je klant leg je het fundament voor de ontwikkeling van een sterk en onderscheidend merk.