Thursday
Feb092012

Portfolio Framework

Portfolio Framework

Als je werkelijk wilt dat je organisatie klantgericht wordt, moet je ervoor zorgen dat al jullie producten en diensten en de positionering daarvan gebaseerd zijn op sterke klantbehoeften. Het Portfolio Framework helpt hierbij: het helpt afstand te nemen van het productdenken, opent nieuwe mogelijkheden voor innovatie en leidt tot een meer winstgevende business.
Filosofie

Bedrijven hebben vaak een groot aantal producten in hun portfolio en nog vele innovaties in de pijplijn. Maar hoe weet je of je de juiste dingen doet? En waarom is het zo lastig om producten uit het portfolio te halen, zelfs wanneer ze niet goed verkopen? Dit komt door de manier waarop het portfolio is opgebouwd en wordt geëvalueerd. In de meeste gevallen is een portfolio gecategoriseerd op basis van prjs, technologie, verpakkingstype etc. Dit moet veranderen als je meer succes wilt hebben in de markt: maak klantbehoeften de basis voor je portfolio!

Uitleg

Een portfolio project is bij uitstek een co-creatie project: je betrekt de belangrijkste klanten bij het proces door middel van diepte-interviews en workshops. De klantbehoeften die hieruit voortkomen vormen de basis voor het definiëren van een klantgericht Portfolio Framework. Het Portfolio Framework geeft antwoord op twee centrale vragen:

  • WAT wil de klant bereiken?
  • HOE wil de klant dit bereiken?

Resultaat

Een klantgericht portfolio maakt het makkelijker voor de klant om de voordelen van jullie product te zien en zorgt ervoor de je je onderscheidt van de concurrent. Dit resulteert in meer omzet en hogere klanttevredenheid, zowel in een B2C als een B2B omgeving.
Klik hier voor meer informatie.