Sunday
Sep252016

AH - Convenience

Convenience

"SunIdee’s 'pressure cooker' aanpak van innovatie heeft binnen een maand geresulteerd in 10 nieuwe productconcepten, waarvan er verschillende binnen een paar maanden werden gelanceerd."

Achtergrond

Al sinds de opening van de eerste supermarkt in 1952 is Albert Heijn marktleider in Nederland, ook op het gebied van innovatie. De transitie van service naar selfservice supermarkt was revolutionair in die tijd. Albert Heijn is gebrand op haar innovatieve reputatie en er trots op als eerste met nieuwe producten en diensten voor haar klanten te komen. Een van de toonaangevende innovatiegebieden in de supermarkt is de convenience categorie. Deze categorie focust op "klaar om te koken, klaar om te verwarmen, klaar om te eten" en biedt de klant op alle niveaus nog meer gemak.
SunIdee hielp Albert Heijn om ideeën en concepten voor de nieuwe segmenten 'Maaltijdgemak' en 'Kookgemak' te genereren. Voordat deze nieuwe segmentatie strategieën konden worden geïntroduceerd was het noodzakelijk om relevantie ideeën te genereren op basis van klantinzichten. Samen hebben we meer dan 10 nieuwe concepten gecreëerd waarvan tenminste 1/3 binnen een paar maanden werd gelanceerd. We hebben ook geholpen bij de verfijnen van de innovatiestrategie om een duidelijk beeld van het 'convenience speelveld' te krijgen.

Resultaten

Meer dan 150 ideeën, gebundeld in ideeboekjes voor Albert Heijn (alle ideeën zijn vastgelegd en geclusterd voor toekomstig gebruik).

De belangrijkste input voor de beslissende presentatie aan de directie door de nieuwe segmentatiestrategie voor maaltijdgemak en kookgemak met relevante, op klantinzichten gebaseerde concepten te versterken.

Visuals van meer dan 10 relevante concepten voor maaltijdgemak, waarvan ten minste 1/3 werd geïntroduceerd.

Aanpak

Kick off met de belangrijkste stakeholders. Analyse en ontwikkeling van een grondig begrip van eerder onderzoek en de vertaling daarvan naar workshopmateriaal (bouwen op wat er al is).

Een 1-daagse creatieve workshop voor het genereren van ideeën met behulp van SunIdee-tools op basis van klantinzichten en relevante trends voor Albert Heijn. Het multidisciplinaire team bestond uit format-, merchandising- en marketing professionals van Albert Heijn, uitgebreid met een aantal externe experts op het gebied van kant-en-klare groenten en kant-en-klare maaltijden.

Samen met het kernteam van Albert Heijn ontwikkelde SunIdee de concepten op basis van de eerder geselecteerde ideeclusters. In een werksessie van een halve dag hebben we de concepten verfijnd en geselecteerd voor de directiepresentatie en voor de uiteindelijke productontwikkeling.

Het project resulteerde in belangrijke input voor de management presentatie om een "Go" te krijgen voor de nieuwe segmentatie en nog beter: minstens 1/3 van de concepten is op dit moment te vinden in de schappen van Albert Heijn. Bijvoorbeeld maaltijdsoep, "voor erbij", rauwkost en het gebruik van pictogrammen om ingrediënten in kant-en-klare maaltijden te verduidelijken.