Wednesday
Feb152012

Schiphol Airport Retail: Private label chocolade assortiment

Private label chocolade assortiment

“SunIdee heeft ons op een inspirerende en goede manier ondersteund bij het structureren van ons productinnovatieproces. De SunIdee innovatiespecialisten hebben ons geholpen om ons doel, een eigen chocolade huismerk, daadwerkelijk te bereiken.”

(Directeur Schiphol Airport Retail)

Achtergrond

Schiphol Airport Retail verkoopt drank, tabak en chocolade in diverse winkels op Amsterdam Airport Schiphol achter de paspoortcontrole. Dagelijks passeren hier duizenden reizigers om diverse artikelen te kopen voordat ze op het vliegtuig stappen. De afgelopen jaren is de vraag naar chocolade op luchthavens enorm gestegen.
SunIdee werd gevraagd om een nieuw productportfolio te creëren voor een private label chocolademerk inclusief een merknaam met een duidelijke Nederlandse afzending. Hieruit zijn 50 concrete ideeën en acht uitgewerkte concepten voortgekomen. Inmiddels zijn er 10 producten gelanceerd.

Resultaten

36 shopper insights vanuit 22 nationale en internationale klanten van de winkels van SAR.

Innovatiestrategie, merkidentiteit, merknaam en verpakkingsconcept.

8 proposities met daarbinnen 50 concrete productideeën gebaseerd op klantinzichten. 10 nieuwe producten gelanceerd in mei 2012.

Aanpak

Om goed inzicht te verkrijgen in de behoeften van de zeer specifieke shopper op Amsterdam Airport Schiphol zijn er 22 interviews gehouden met consumenten bestaande uit de belangrijkste nationaliteiten. De verkregen shopper insights zijn geclusterd en gebruikt als basis voor de te formuleren strategie en de te ontwikkelen proposities.

In een strategische workshop, een portfolioworkshop en verschillende werksessies is de ‘Blue Ocean’ voor Schiphol Airport Retail chocolade gedefinieerd en de te volgen strategie bepaald. Hierbij zijn de verschillende stakeholders betrokken om kennis te delen en draagvlak te creëren. De merkidentiteit is uitgewerkt tot een werkbaar document.

In verschillende co-creatiesessies met de chocoladeleveranciers en met consumenten zijn uiteindelijk 8 proposities ontwikkeld met ca 50 bijbehorende concrete producten.

Tenslotte is de merknaam ontwikkeld en de verpakking gebrieft. In een kwalitatief onderzoek is de verpakking en de merknaam getest. Op basis van de resultaten van dit onderzoek is de verpakking verder geoptimaliseerd en uitontwikkeld.